Borgmesterens forord

En ny kommuneplan

Kommunalbestyrelsen vedtog den xx.xx 2025 at sende forslag til Kommuneplan 2025-2036 for Kalundborg kommune i offentlig høring. Kommuneplanen er en plan, der sætter de fysiske rammer for bæredygtig vækst og udvikling i vores byer og lokalområder de næste 12 år.

Kommuneplanen tager afsæt i Kalundborg Kommunes Udviklingsstrategi frem mod 2035 – Fremgang får flere med fællesskabet.

Forslag til Kommuneplan 2025-2035 er fremlagt i offentlig høring fra den (indsæt dato) til den (indsæt dato) 2025. Kommunalbestyrelsen inviterer til et borgermøde for alle interesserede (indsæt dato, tid og sted).

Kommuneplanen er Kommunalbestyrelsens fysiske plan, men vi ser den også som et fælles anliggende, hvor borgere, virksomheder, foreninger mfl. spiller en afgørende rolle i at få planen ud at virke til gavn for hele kommunens udvikling. Vi har brug for jeres bidrag og konstruktive input, som et godt grundlag for at gøre kommuneplanen færdig, så den kan vedtages endeligt inden årets udgang med henblik på at få den realiseret.

Kommuneplanens indhold

Forslaget til kommuneplanen som forligger her, er et vigtigt strategisk værktøj for udviklingen af Kalundborg, der hjælper os med at styre og sikre, at vores vækst og udvikling sker på en bæredygtig og ansvarlig måde. Kommunalbestyrelsens vision er fortsat at Kalundborg Kommune er et godt sted at uddanne sig, at bo og leve, at etablere og drive virksomhed samt et godt sted at arbejde.

I de senere år har vi set en markant stigning i efterspørgslen på erhvervsarealer, især i den østlige del af Kalundborg by. Det er et positivt tegn på, at vores kommune er et attraktivt sted for virksomheder at etablere sig, og at vi er på rette vej med at tiltrække nye investeringer. For at imødekomme denne efterspørgsel, er det nødvendigt at fortsætte med at udbygge erhvervsområderne på en måde, der kan rumme en bred vifte af virksomheder – fra små og mellemstore virksomheder til større industriområder.

Infrastrukturen i Kalundborg Kommune er også i hastig udvikling og med den kommende Kalundborgmotorvej vil kommunen blive bedre forbundet med Hovedstadsområdet. Kalundborgmotorvejen vil lette adgangen til Kalundborg, give kortere transporttider og øget tilgængeligheden. Dette gør det endnu mere attraktivt at bosætte sig og arbejde i kommunen samt at fastholde arbejdskraft til virksomheder.

Allerede nu kan boligudviklingen ses over hele kommune, med Kalundborg området som det mest intensive område. Kommuneplanen lægger op til at udpege nye boligområder og disse skal have særligt hensyn til vand-, jord- og natur balancer. Samtidig er det vigtigt at kommuneplanen giver mulighed for at lave byfortætning og byfornyelse, således at vores eksisterende byer fortsat kan være et godt sted at leve. Denne kommuneplan er et skridt mod at blive en kommune med endnu stærkere uddannelsesmuligheder og at Kalundborg over tid kan udvikle sig til en studieby.

Som mange andre steder i Danmark, er vi også udfordret af klimaforandringer, der kan medføre øget risiko for oversvømmelser. I planlægningen af Kalundborg Kommunes fremtid er vandhåndtering et vigtigt aspekt, som vi skal tage højde for. Hovedtemaet ”Natur og Vand” er et nyt element i Kommuneplan 2025, som skal understøtte, at det i fremtidig planlægning bliver prioritet at integrere effektive løsninger til håndtering af vand, både i by- og landområder. I øjeblikket arbejdes der på Grøn Trepart som også ser på den fremtidige arealplanlægning. Når omlægningsplanerne er vedtaget, må vi vurdere, hvordan de påvirker kommuneplanen.

Hvad gælder for dit område

Kommuneplanen behandler mange temaer, går på tværs, i dybden og ser fremad og er derfor omfattende. Men vi ved også, at der er behov for at du konkret kan se, hvad der gælder for din ejendom. Det er der fortsat mulighed for. 

 

Martin Damm

Borgmester