Erhvervsudvikling, arbejdskraft og uddannelse

Det skal være attraktivt at drive virksomhed og være iværksætter i Kalundborg kommune.

Erhvervslivet spiller en stor rolle for kommunens udvikling, og skal ses i sammenhæng med arbejdskraften, uddannelsesinstitutionerne, og de muligheder for placering som virksomhederne efterspørger. Virksomhedernes produktivitet hænger tæt sammen med arbejdskraftens kvalifikationer og kompetencer. For borgeren giver uddannelse adgang til job og fællesskaber. Uddannelse er med andre ord et centralt element i en bæredygtig erhvervsudvikling.

Mål

  • Attraktivt uddannelsesmiljø til gavn for borgerne og erhvervslivet
  • Øget tilgang af kvalificeret arbejdskraft gennem international rekruttering og ved at flere tager en kompetencegivende uddannelse
  • Stærke partnerskaber på tværs af virksomheder, folkeskoler og ungdoms- og videregående uddannelsesinstitutioner, som fremmer alle unges uddannelsesmuligheder
  • Alle unge skal have plads i fællesskabet og komme godt på vej i uddannelse og job
  • Udsatte borgere bringes tættere på arbejdsmarkedet
  • Optimale rammebetingelser for erhvervsudvikling, herunder sikring af velbeliggende erhvervsarealer
  • Særligt afledt af styrkepositionerne – Biotek og Energi - bedre facilitering og rammebetingelser for udvikling, innovation og produktivitet samt understøtte tiltrækning af iværksættere og udviklingen af nye virksomheder
  • Fremme tilstedeværelsen af de vigtige understøttende lokale virksomheder, der kan bidrage til udvikling af industrien og erhvervslivet generelt
  • Udvikle detailhandlen og turismen til gavn for beskæftigelse og byliv

For at nå disse mål, vil der i den kommende planperiode bl.a. blive arbejdet med:

Et kig op i de grønne trækroner

Erhvervsudvikling med fokus på fremkommelighed og stedbundne kvaliteter

I industriområdet ved Kalundborg by findes nogle af landets største energi- og procesvirksomheder, og en stor del af dem danner den internationalt kendte Industrielle Symbiose, hvor ressourcer udveksles mellem virksomheder til gavn for miljøet og bundlinjen.

Nyt erhvervsareal ved Kalundborg

Virksomhederne, eksisterende såvel som nye, kræver ofte meget plads, og i den sammenhæng er der udlagt et større sammenhængende erhvervsområde langs den kommende Kalundborgmotorvej. Den fremtidige placering ved motorvejen sikrer god fremkommelig, og med nærheden til den Industrielle Symbiose er der mulighed for at udveksle ressourcestrømme og skabe gode relationer på tværs af virksomheder.

Kvalitetskrav til bebyggelse og de omkringliggende arealer

Med en attraktiv placering langs motorvejen er der gode eksponeringsmuligheder, da erhvervsområderne langs den kommende motorvej bliver indgangen til Kalundborg by fra øst. For at skabe en pæn indgang til byen er det væsentligt at sikre kvalitet i bebyggelsen og de ubebyggede arealer direkte ud mod motorvejen – dette kan gøres gennem krav til arkitekturen og ved at give de ubebyggede områder herlighedsværdi gennem beplantning, landskabsarkitektur, natur- eller klimatilpasningsprojekter.

Gennem en holistisk tilgang, hvor erhvervsudvikling går hånd i hånd med med rekreative interesser, natur- og klimahensyn, har virksomhederne her en enestående mulighed for at realisere deres politik for samfundsansvar (Corporate Social Responsibility) til gavn for både virksomheden og lokalsamfundet.

Styrket udvikling af uddannelsesmiljøet ved Station Øst

I den østlige del af Kalundborg, ved Rynkevangen syd for Holbækvej, udvikles et nyt campusområde med nye uddannelsesfaciliteter tæt på erhvervslivet. Campusområdet Biotekbyen vil fremme samarbejdet med virksomhederne og ligger kun 300 m fra Station Øst, hvilket sikrer nem adgang med offentlig transport og cykelforbindelse til midtbyen.

Placeringen ved erhvervsområderne og de grønne tiltag giver området et indbydende udtryk og løser tekniske forhold naturligt, hvor vandløb og bassiner samler overfladevand fra hele campusområdet. Konceptet er et dynamisk økosystem, hvor uddannelse og industri trives med lokale rødder.

Samarbejdet mellem uddannelsesmiljøet og erhvervslivet skaber en god dynamik mellem studierelateret opgaveløsning og reelle behov i branchen. Faciliteterne er kernen for samarbejde mellem universiteterne i Danmark og industrien i Kalundborg, hvor kandidatprojekter designes efter efterspørgsel.

Campus arbejder med delte resurser som kantine, undervisningslokaler og udearealer, hvilket skaber fællesskaber, der afspejler den virkelige verden.

Visionen er, at Campus i Kalundborg frem mod 2030 udvikler sig til en internationalt førende hub for uddannelse, research og innovation i biotek produktion.

Campus Kalundborg forventes at stå færdig i 2028 og vil blive et internationalt førende knudepunkt for uddannelse, forskning og innovation inden for biofremstilling og bioløsninger.

På Rynkevangen bliver der bygget op mod 300 studieboliger for at imødekomme det stigende antal studerende.

Studieboliger i Kalundborg Midtby

Kalundborg by har de faciliteter og den infrastruktur, der kræves for at blive en attraktiv bopæl for studerende og medarbejdere i Biotekbyen. Byudviklingen fokuserer også på at forbedre bymiljøet til glæde for de studerende. Havneparken udvikles som et rekreativt udendørs opholdsrum med arrangementer og rammer for et urbant liv. Det kommende Kulturhus vil fremme dynamikken mellem byens hverdagsliv, de studerende og havnens aktiviteter.

Der arbejdes på at styrke forbindelserne mellem byen og Campusområdet, ved at etablere gode og trygge stiforbindelser integreres bymiljøet og studiemiljøet endnu bedre.

Der er behov for flere studieboliger udover den private indkvartering og de kommende studieboliger i Campusområdet. Antallet af studieboliger i Kalundborg by stiger med to nye projekter. Kalundborg Kollegiet, tilføjer 64 etageboliger og en ny bygning med 30 boliger. Derudover opstilles yderligere 30 boliger ved Munkesøen.