Kalundborg Kommune står over for en vigtig opgave: at balancere hensynet til natur, klima og byudvikling i en tid med øgede klimaudfordringer og et stigende arealpres. Natur og vand er ikke blot værdifulde ressourcer – de er forudsætninger for en bæredygtig og robust arealforvaltning. Derfor skal de tænkes sammen, på tværs af grænser og matrikelskel, som integrerede elementer i planlægningen. Med en helhedsorienteret tilgang kan der skabes blågrønne strukturer, der både styrker biodiversiteten, beskytter mod klimaudfordringer og skaber attraktive rammer for at bo og leve, uddanne sig samt arbejde og drive virksomhed i kommunen.
Mål
Det er Kommunalbestyrelsens mål at:
- Sikre og skabe sammenhængende blågrønne strukturer af grønne og våde områder for at fremme biodiversitet og rekreative muligheder og integrere vandhåndtering fra de bebyggede områder.
- Sikre og styrke de blågrønne strukturer i takt med byudviklingen for at balancere hensyn mellem beskyttelse og udvikling.
- Integrere naturen i bymiljøet ved at sikre, at byudvikling sker i respekt for landskabets former og naturgivne forhold.
- Integrere klimatilpasning i byudvikling ved at gøre plads til vandet og håndtere stigende vandmængder og minimere oversvømmelsesrisiko.
- Sikre at løsningerne til at håndtere vand får en naturmæssig og/eller rekreativ værdi.
- Fremme rekreative forbindelser og stiforbindelser i de blågrønne strukturer, der forbinder by- og landsbyområder med naturområder.
- De blågrønne strukturer bidrager positivt til de bebyggede miljøer.
- Beskytte og styrke naturområder ved at identificere og beskytte sårbare naturområder og truede arter, samt styrke eksisterende naturressourcer gennem målrettede tiltag.
- Styrke vandmiljøet ved at restaurere vandløb og etablere vådområder for at forbedre vandkvaliteten og skabe levesteder for dyreliv.
En blågrøn struktur til vandhåndtering og mere natur
Kalundborg Kommune rummer store landskabelige og naturmæssige værdier, som udgør en væsentlig del af kommunens identitet og attraktivitet. Samtidig står kommunen over for stigende krav til arealanvendelsen – både i form af byudvikling, erhvervsudbygning og klimatilpasning. Det stiller krav om en helhedsorienteret og langsigtet tilgang til arealforvaltningen, hvor natur og vand tænkes som bærende elementer.
Vand er et gennemgående element i alle arealrelaterede temaer. Det forbinder landskaber, krydser matrikelskel og administrative grænser, og det spiller en afgørende rolle for både naturkvalitet og klimatilpasning. Kommunens mest værdifulde naturområder – herunder Natura 2000-områderne – er tæt knyttet til sø, vandløb, fjorde og kystområder. Samtidig oplever flere byområder øget pres fra ekstremnedbør og stigende vandstande, hvilket udfordrer eksisterende strukturer og skaber behov for nye løsninger.
For at sikre en bæredygtig udvikling og modstandsdygtighed over for klimaforandringer skal natur og vand integreres i planlægningen som sammenhængende, blågrønne strukturer. Det betyder, at naturbeskyttelse, rekreative interesser, klimatilpasning og byudvikling skal ses i sammenhæng – og ikke som adskilte hensyn. En sådan tilgang kræver, at planlægningen foregår på tværs af sektorer og i samarbejde med projektudviklere, lodsejere, borgere og relevante myndigheder.
Kalundborg Kommune vil derfor i forlængelse af målene arbejde for:
- At styrke og forbinde eksisterende naturområder gennem blågrønne strukturer.
- At sikre plads til vandet – både i det åbne land og i byerne – gennem naturbaserede løsninger.
- At fremme en arealforvaltning, der understøtter både byudvikling, biodiversitet, rekreation og klimatilpasning.
- At integrere natur og vand som grundlæggende planlægningsprincipper i alle relevante lokalplaner.
Denne tilgang skal sikre, at Kalundborg Kommune også i fremtiden kan tilbyde attraktive, sunde og robuste rammer for både mennesker og natur.
Under de specifikke kommuneplantemaer kan der ses flere mål og retningslinjer, som understøtter ovenstående tilgang, f.eks. "Naturbeskyttelse", "Oversvømmelse og klimatilpasning", "Vandløb, søer og kystvande" m.v. Vand og natur er desuden et hovedemne i "Stedsanalyse som princip for planlægningen", som beskriver vigtigheden af at planlægge ud fra de stedbunde og naturgivne kvaliteter og udfordringer.
Erhvervsudvikling i vandoplandet til Kærby Å - Et eksempel
I den østlige del af Kalundborg by er udlagt et større sammenhængende erhvervsområde. Området ligger i vandoplandet til Kærby Å, et målsat vandløb, som løber gennem byen og ud i fjorden. Kalundborg Kommune og Kalundborg Forsyning samarbejder om en Helhedsplan for Kærby Å, hvor nogle af målene er, at:
- Minimere risikoen for oversvømmelse langs åen
- Minimere risikoen for oversvømmelser i forbindelse med stormflod
- Forbedre miljøtilstanden i vandløb og omkringliggende natur
- Reducere CO2 og Kvælstofsudledningen til fjorden
- Etablere ny rekreativ infrastruktur langs åen
- Øge biodiversiteten
- Sikre en forsat byudvikling - Kærby Å er den eneste recipient for afledning af vand.
For at sikre en fortsat byudvikling er det nødvendigt at rense og forsinke af regn- og overfladevand i vandoplandet til Kærby Å, inden det ledes til Kærby Å, for ikke at belaste åen negativt. I erhvervsområdet er det derfor nødvendigt at skabe nogle sammenhængende, blågrønne strukturer, hvor der er plads til vandet og vandets strømningsveje til Kærby Å. De blågrønne strukturer kan binde eksisterende våde områder sammen, og dermed styrke de økologiske forbindelser. Samtidig kan de indeholde plads til skybrudsregn og dermed sikre, at byudviklingen bliver mere robust over for klimaforandringerne. De blågrønne strukturer kan desuden give kvalitet til det bebyggede miljø og skabe sammenhæng til omkringliggende naturområder og landsbyer.
Kort 1: Principskitse for blågrønne strukturer i Kalundborg Øst.
Kort 1: Principskitse for blågrønne strukturer i Kalundborg Øst.
Kort 1: Principskitse for blågrønne strukturer i Kalundborg Øst. Skitsen er ikke bindende, men viser nogle af de principper, som skal indtænkes i arealforvaltningen - at der skal være plads til sammenhængende blågrønne strukturer. Nærmere hydrauliske undersøgelse skal afklare størrelse og volumen på de nødvendige løsninger til at håndtere regn- og overfladevandet. Principskitsen kan ses som pdf ved at trykke her.
Kort 2: Principskitse for Kærby Å Helhedsplan
Kort 2: Principskitse for Kærby Å Helhedsplan
Kort 2: Principskitse for Kærby Å Helhedsplan. Skitsen er ikke bindende, men viser nogle af de tiltag, som er i spil for at opfylde de opstillede mål for Kærby Å Helhedsplanen. Principskitsen kan ses som pdf ved at trykke her.