Kalundborg Kommune arbejder gennem planlægningen aktivt på at imødegå fremtidens klimaændringer ved at forebygge og afværge skadevirkningerne mod en stigende oversvømmelsesrisiko fra hav, regn og vandløb. Gennem landskabsbaseret vandhåndtering fremmes bæredygtige og naturlige løsninger, som sikrer en robust fremtid med plads til både natur, rekreative kvaliteter, infrastruktur og lokalsamfund.
Mål
Det er Kommunalbestyrelsens mål at:
- Imødegå fremtidens klimaændringer mest hensigtsmæssigt
- Forebygge og afbøde skadevirkningerne af øgede nedbørsmængder og stigende havvandsstand
- Arbejde med klimatilpasning på tværs af sektorer i et langsigtet perspektiv
- Skabe merværdi for klimatilpasningsløsninger hvor muligt
- Sikre kommunens særlige værdier for fremtiden
- Sikre at vandhåndtering sker landskabsbaseret for at fremme bæredygtige og naturlige løsninger, som samtidig bidrager til at forbedre naturmæssige og rekreative kvaliteter
Retningslinjer
5.2.1 Områder, der er udpegede som oversvømmelsestruede, er udpeget på kort 5.2.a.
5.2.2 Ved større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænreguleringer i områder, som er udpeget som oversvømmelsestruede på kort 5.2.a, skal der etableres de nødvendige afværgeforanstaltninger, jf. retningslinjerne for regnvand, vandløb og havvand, for at forebygge og mindske risikoen for oversvømmelse.
5.2.3 Ved større byggeri, byudvikling, større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering må ændringen ikke forøge risikoen for oversvømmelse hverken opstrøms, nedstrøms eller andetsteds.
5.2.4 Når der planlægges for håndtering af vand, skal den valgte løsning være tilpasset stedet, nærområdet og bidrage positivt til områdets natur og/eller rekreative værdier.
5.2.5 Ved etablering af afværgeforanstaltninger skal der ske en afvejning mellem behov for beskyttelse og, økonomiske, rekreative, tekniske, natur- og miljømæssige forhold.
5.2.6 Før lokalplanlægning skal risikoen fra forskellige oversvømmelseskilder og evt. udfordringer med bortledning af vand undersøges og vurderes – der kan tages udgangspunkt i ”Screeningsark til vurdering af vandudfordringer af udviklingsområder”.
5.2.7 Ved lokalplanlægning skal der gennem en vandhåndteringsplan redegøres for samt sikres, at håndteringen af vand kan ske på en forsvarlig måde gennem afværgeforanstaltninger eller via en hensigtsmæssig planlægning, hvor oversvømmelsestruede områder f.eks. friholdes som ubebyggede områder eller indgår som multifunktionelle anlæg, som kan tåle en oversvømmelse, og som indgår rekreativt eller naturmæssigt i området.
Kort 5.2.a
Kort 5.2.a
kort 5.2.a - Udpegede, oversvømmelsestruede områder ved 100-års hændelser for regnvand, havvand og vandløb.
Regnvand
Områder der er udpegede som oversvømmelsestruede fra regnvand, er udpeget på kort 5.2.b.
5.2.8 Områder, som er i risiko for oversvømmelse fra regnvand, må ikke ændres på en måde, der reducerer deres evne til at opsamle vand, og bør i stedet indgå som et rekreativ, blågrøn struktur ved planlægning for større byggeri og byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering. Er det nødvendigt at flytte områderne, der naturligt opsamler vand under skybrud, skal en tilsvarende volumen findes, og de naturlige vandveje skal bevares.
5.2.9 Ved større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større, tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering skal det dokumenteres, at området som helhed eller de enkelte elementer kan håndtere en hverdagshændelse defineret i den gældende spildevandsplan, gennem nødvendige tekniske anlæg og arealreservationer til regnvandsløsninger.
5.2.10 Ved større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering skal det dokumenteres, at området som helhed eller de enkelte elementer er modstandsdygtige overfor en 100-års hændelse uden nedsivningsfaktor med en 50-års klimafremskrivning efter den nyeste data fra DMI. (I 2025 er en 100-års hændelse 110 mm døgnnedbør i Kalundborg Kommune).
5.2.11 Ved etablering af regnvandsløsninger bør dette ske under hensyntagen til det eksisterende terræn.
Kort 5.2.b
Kort 5.2.b
Kort 5.2.b - Områder, som er i risiko for oversvømmelse fra regnvand ved en 5-, 20- og 100-års hændelse.
Vandløb
Områder der er udpegede som oversvømmelsestruede fra vandløb, er udpeget på kort 5.2.c.
5.2.12 Ved større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering i et oversvømmelsestruet område fra vandløb, som er udpeget på kort 5.2.c., skal det dokumenteres, at området som helhed eller de enkelte elementer kan håndtere en 20-års hændelse efter nyeste data fra Kystdirektoratet, gennem tilstrækkelige afværgeforanstaltninger. Ved særlig kritisk infrastruktur, større tekniske anlæg og lignende samfundsmæssigt værdifulde anlæg eller ved særlig høj risiko for forurening m.v. kan der blive stillet krav om et højere sikringsniveau.
5.2.13 Ved planlægning af større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering i et oversvømmelsestruet område fra vandløb, som er udpeget på kort 5.2.c., skal det dokumenteres at området som helhed eller de enkelte elementer er modstandsdygtige overfor en 100-års hændelse med 50-års klimafremskrivning efter nyeste data fra Kystdirektoratet, gennem tilstrækkelige afværgeforanstaltninger.
Kort 5.2.c
Kort 5.2.c
Kort 5.2.c - Områder, som er i risiko for oversvømmelse fra vandløb ved en 20- og 100-års hændelse.
Havvand
Områder der er udpegede som oversvømmelsestruede fra havvand, er udpeget på kort 5.2.d.
5.2.14 Ved større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering i et oversvømmelsestruet område fra havvand, som er udpeget på kort 5.2.d, skal området kunne håndtere 5-års hændelse med en 50-års klimafremskrivning efter nyeste data fra Kystdirektoratet (i 2025 er en 5-års hændelse defineret til 0,6 m over daglig middel vandstand), gennem tilstrækkelige afværgeforanstaltninger. Ved særlig kritisk infrastruktur, større tekniske anlæg og lignende samfundsmæssigt værdifulde anlæg eller ved særlig høj risiko for forurening m.v. kan der blive stillet krav om et højere sikringsniveau.
5.2.15 Ved planlægning af større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering i et oversvømmelsestruet område fra havvand, som er udpeget på kort 5.2.d, skal det dokumenteres, at området som helhed eller de enkelte elementer som minimum er modstandsdygtige overfor en 100-års højvandshændelse med en 50-års klimafremskrivning efter nyeste data fra Kystdirektoratet (i 2025 er en 100-års hændelse defineret til 2,21 m over daglig middel vandstand), gennem tilstrækkelige afværgeforanstaltninger. Højere sikringsniveau kan forlanges under hensyntagen til bl.a. byggeriets eller anvendelsens levetid og samfundsmæssige værdi.
Kort 5.2.d
Kort 5.2.d
Kort 5.2.d - Områder, som er i risiko for oversvømmelse fra havvand ved en 5-, 20- og 100-års hændelse.
Grundvand
5.2.16 Ved større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse og terrænregulering skal de lokale forhold ift. terrænnært grundvand undersøges med afsæt i beskyttelsesbehovet. Undersøgelsen skal afdække vandstanden af grundvandet i vinterhalvåret, hvor grundvandet må forventes at stå højest. Hvis der er udfordringer med terrænnært grundvand, skal det dokumenteres at området som helhed eller de enkelte elementer kan håndtere dette gennem tilstrækkelige afværgeforanstaltninger.
Håndtere: at kunne kontrollere, styre og/eller nyttiggøre oversvømmelseskilden uden at blive påvirket i negativ grad af en given hændelse, så dagligdagsfunktioner stadig er anvendelige.
Modstandsdygtig: at kunne modstå de udfordringer som oversvømmelserne medfører, og ikke at lade sig påvirke eller ødelægge i væsentlig negativ grad af en given hændelse. Det indebærer blandt andet at tage specifikke forholdsregler for at beskytte værdifulde og sårbare områder, mens mindre kritiske områder kan tillades at blive oversvømmet i perioder.