Kalundborg Kommune står overfor en stigende udfordring med kysterosion som følge af klimaforandringer, herunder højere vandstand, kraftigere storme og hyppigere skybrud. Gennem planlægningen arbejder Kalundborg Kommune aktivt på at forebygge og afværge skadevirkningerne mod erosion ved at fremme bæredygtige og naturlige løsninger, som sikrer en robust fremtid med plads til både natur, rekreative kvaliteter, infrastruktur og lokalsamfund.
Mål
Det er Kommunalbestyrelsens mål at:
- Imødegå fremtidens naturlige kystudvikling mest hensigtsmæssigt
- Forebygge og afbøde skadevirkningerne af erosion
- Skabe merværdi for klimatilpasningsløsninger hvor muligt
- Sikre kommunens særlige værdier for fremtiden
Retningslinjer
5.3.1 Områder, der er erosionstruede, er udpeget på kort 5.3.a.
5.3.2 Langs kyster med udpeget erosionsfare bør der ikke placeres større byggeri, byudvikling, anlæggelse af større tekniske anlæg, ændret arealanvendelse, der er følsomme overfor en kysttilbagetrækning. I områder med erosionsfare skal der foretages en konkret vurdering af risikoen, hvor man opvejer risikoen i forhold til projektets funktion, levetid, værdi og samfundsmæssige betydning. .
5.3.3 Langs kyststrækningerne i Kalundborg kommune kan der efter en konkret vurdering etableres kystbeskyttelse til at beskytte de eksisterende og kommende ejendomme, der ligger tæt på kysten. Kystbeskyttelsesanlæg kræver kommunens tilladelse efter kystbeskyttelsesloven.
5.3.4 Når der planlægges for kystsikring, skal den valgte løsning være tilpasset stedet, nærområdet og bidrage positivt til områdets natur og/eller rekreative værdier.
5.3.5 Kystbeskyttelse må ikke hindre adgangen til og langs kysten, eller i øvrigt begrænse de rekreative muligheder. Kystbeskyttelsesanlæg skal som udgangspunkt opføres i naturlige materialer og i videst muligt omfang udformes, så det naturlige kystlandskab bevares.
Kort 5.3.a
Kort 5.3.a
Kort 5.3.a - Områder, som er udpeget som erosionstruede.