Mål
Det er Kommunalbestyrelsens mål at:
- der kan tilbydes erhvervsarealer i Kalundborg Kommune i overensstemmelse med erhvervslivets behov.
- der skal være arealer til rådighed for virksomhedstyper af forskellig størrelse og art (dvs. miljøklasse 1-7).
- der i særlig omfang skal kunne tilbydes erhvervsarealer til tungere erhverv herunder industri, produktions- og proceserhverv i tilknytning til den øvrige industri i Kalundborg by.
- der skal kunne tilbydes erhvervsarealer til virksomheder med behov for adgang til den overordnede infrastruktur.
- NY Optimale rammebetingelser for erhvervsudvikling, herunder sikring af velbeliggende erhvervsarealer
- NY Særligt afledt af styrkepositionerne – Biotek og Energi - bedre facilitering og rammebetingelser for udvikling, innovation og produktivitet samt understøtte tiltrækning af iværksættere og udviklingen af nye virksomheder
- NY Fremme tilstedeværelsen af de vigtige understøttende lokale virksomheder, der kan bidrage til udvikling af industrien og erhvervslivet generelt
- understøtte Kalundborg Havns udvikling som erhvervshavn med mulighed for placering af virksomheder med tilknytning til havnen.
- understøtte forebyggelsen af skadevirkningerne af øgede nedbørsmængder og stigende havvandsstand i erhvervsområderne.
- styrke naturområder og økologiske forbindelser ved at samtænke erhvervsudvikling med naturforvaltning og klimatilpasning
Retningslinjer
2.1.1 der skal tilstræbes en rummelighed i erhvervsudbygningsmulighederne til tungere erhvervsvirksomheder fortrinsvist i Kalundborg og sekundært i Høng og Svebølle.
2.1.2 der skal tilstræbes en rummelighed i erhvervsudbygningsmulighederne til lettere erhvervsvirksomheder fordelt på alle kommunens planområder.
2.1.3 nye erhvervsudbygningsområder skal udlægges i umiddelbar tilknytning til byzone efter gældende retningslinjer for BYOMRÅDE.
2.1.4 nye erhvervsudbygningsområder skal udlægges med let adgang til det overordnede vejnet som statsveje og gennemfartsveje.
2.1.5 begrænset erhvervsudbygning kan ske ved øvrige byområder, når udbygning ikke med rimelighed kan ske ved større infrastruktur.
2.1.6 mulighederne for fortætning og fornyelse af ældre erhvervsområder skal undersøges, før nye udbygningsområder udlægges.
2.1.7 nye erhvervsudbygningsområder skal sikres en klar adskillelse mod åbent land og bebyggelse skal under hensyn til landskabs-, natur- og kulturværdier søges tilpasset og integreres i landskabet.
2.1.8 kystnærhedszonen søges friholdt for bebyggelse. Nye erhvervsudbygningsområder i kystnærhedszonen skal i videst muligt omfang placeres bag eksisterende bebyggelse, således at de åbne kyststækninger friholdes for bebyggelse.
2.1.9 Erhvervsområder forbeholdt til produktionserhverv, med heraf afledte opmærksomhedszoner, fremgår af temaet Produktionserhverv på kort 2.1.9a.
2.1.10 Inden for erhvervsområder udpeget til produktionserhverv, kan der ikke planlægges for eller meddeles tilladelse til aktiviteter, som kan forhindre eller vanskeliggøre erhvervsudbygningen af området.
2.1.11 Der udlægges opmærksomhedszoner på 300-500m omkring alle udlagte erhvervsområder forbeholdt produktionserhverv. Opmærksomhedszonerne udlægges for at imødegå fremtidige miljøkonflikter og dermed undgå at indskrænke produktionsvirksomhedernes fremtidige drifts- og udviklingsmuligheder.
2.1.12 Ved lokalplanlægning for forureningsfølsom anvendelse indenfor opmærksomhedszonen, skal der foretages en konkret vurdering om behov for eventuelle afværgeforanstaltninger i forhold til at sikre produktionsvirksomhedernes fortsatte drift- og udviklingsmuligheder.
2.1.13 Ved udbygningen af erhvervsarealer skal der ved nærmere planlægning redegøres for håndtering af overfladevand.
2.1.14 Overskudsjord fra erhvervsudbygning skal som hovedregel håndteres inden for erhvervsområdet, fx som afskærmende foranstaltning eller til rekreative formål.
Kort 2.1.9.a med angivelse af opmærksomhedszonerne
Kalundborg Øst
2.1.15 Ved nærmere planlægning for ny industri og erhverv i Kalundborg Øst skal hensyn til beskyttede naturtyper og fortidsminder, økologiske forbindelser, grønne korridorer, kirkebyggelinjer m.fl. implementeres. Det nye udviklingsområde i Kalundborg Øst indrettes overordnet med erhvervsområder og infrastruktur i princippet som vist på skitsen, kort nr. 2.1.10
2.1.16 Erhvervsområder, der grænser op til Kærby Enge skal hensyn til den blågrønne struktur implementeres i princippet som vist på skitsen, kort nr. 2.1.10
2.1.17 Inden for den markerede 3-meter klimazone til Kærby Enge, som vist på skitsen, kort nr. 2.1.10 kan anlægsarbejde ikke findes sted.
2.1.18 Der udlægges en 300-meter bufferzone omkring Kærby landsby, i princippet som vist på skitsen kort 2.1.10, hvor der ved nærmere planlægning til industriformål inden for denne zone skal opføres afskærmende foranstaltninger til landsbyen med rekreativ værdi.
Kort nr. 2.1.10 - principskitse for Kalundborg Øst erhvervsområde.