En hensigtsmæssig byudvikling forudsætter, at der udlægges boligområder, som i boligantal og areal modsvarer efterspørgslen. I dette afsnit beskrives principperne for kommunens boligudbygning.
Mål
Det er Kommunalbestyrelsens mål at:
- tiltrække flere borgere til kommunen
- kommunen som helhed rummer et bredt og varieret udbud af arealer til boligudbygning fordelt på kommunens planområder
- fremme udviklingen af boligområder i og omkring Kalundborg by - herunder midtbyen og i østlig retning - og i de fire lokalcenterbyer, hvor det kan ske landskabsmæssigt forsvarligt
- begrænse inddragelsen af åbent land ved at arbejde målrettet med byfortætning og -omdannelse hvor muligt, så bygninger og eksisterende infrastruktur genbruges, hvor det findes relevant
- tilstræbe at omdanne eksisterende bygningsmasse som alternativ til nedrivning, for at minimere ressourceforbrug i boligudbygningen
- der i forbindelse med udvikling af nye boligområder skal udarbejdes en stedsanalyse, som tilvejebringer den nødvendige viden om det pågældende sted, forud for planlægningen, så udviklingen sker med respekt for stedets kvaliteter, potentialer og udfordringer
- at der i den tidlige fase af planlægningen er et særligt fokus på tilknyttede, relevante emner, fx håndtering af overfladevand, jordbalance og natur
- understøtte forebyggelsen af skadevirkningerne i boligområder fra øgede nedbørsmængder og stigende havvandstand
- arbejde for, at der i boligområder skabes faciliteter til fælles ophold og rekreative aktiviteter, som kan fremme sociale fællesskaber
- arbejde for, at der i boligudbygningen skabes trygge miljøer med gode stiforbindelser indenfor bebyggelsen og med tilknytning til den omkringliggende by og natur
- styrke tilgængeligheden til den kollektive transport
Retningslinjer
3.4.1 Der skal tilstræbes mulighed for et bredt og varieret udbud af boligtyper som tæt-lav, åben-lav, etagebyggeri og alternativt byggeri fordelt på kommunens planområder og distrikter.
3.4.2. Nye områder til boligudbygning skal udvikles på baggrund af en stedsanalyse, da steder indeholder iboende kvaliteter, udfordringer og særegne potentialer, som bør undersøges i arbejdet forud for lokalplanlægningen.
3.4.3 Nye boligudbygningsområder skal udlægges i umiddelbar tilknytning til byzone efter gældende retningslinjer for nyudlæg i BYOMRÅDER.
3.4.4 Der kan udføres byfortætning og omdannelse af bygninger til boligformål, hvor der kan opnås gode boligforhold og et bedre bymiljø uden at tilsidesætte kulturmiljø- og naturværdier. Fortætning i midtbyen i stedet for f.eks. store arealer til parkering kan være med til at skabe mere liv i byen.
3.4.5 Omdannelse af eksisterende bygningsmasse skal i videst muligt omfang tilstræbes, som alternativ til nedrivning og nybyg. Omdannelse og genanvendelse af gode bygninger kan bidrage til at formidle byens historie, og er ofte også mindre ressourcekrævende end at bygge nyt.
3.4.6 Der kan udlægges byomdannelsesområder, med de særregler der gælder for disse områder, hvor anvendelsen af bebyggelse og ubebyggede arealer til erhvervsformål, havneformål eller lignende aktiviteter skal ændres til boligformål mv. Det forudsættes, at anvendelsen til miljøbelastende erhvervsmål i den langt overvejende del af området er ophørt eller under afvikling
3.4.7 Nye boligudbygningsområder skal koordineres med de kommunale servicetilbud.
3.4.8 Nye boligudbygningsområder skal hvor muligt koordineres med det eksisterende forsyningsnet. Hvor dette ikke er muligt, skal der stilles særlige energi- og miljøkrav til bebyggelsen.
3.4.9 Nye boligudbygningsområder skal udlægges under hensyntagen til bedst mulige udnyttelse af veje, kloak mv.
3.4.10 Dele af nye boligudbygningsområder kan være udpeget som oversvømmelsestruede, jf. temaet “Oversvømmelse og klimatilpasning”, hvorfor der gælder særlige retningslinjer og krav til afværgeforanstaltninger.
3.4.11 Nye boligudbygningsområder skal sikres sammenhæng til eksisterende byområde gennem veje, stier og grønne strukturer.
3.4.12 Nye boligområder, samt udbygning af boligområder gennem omdannelse og fortætning, skal sikre faciliteter for beboerne, som kan give mulighed for rekreativt ophold og samvær mellem naboer.
3.4.13 Nye boligudbygningsområder skal indeholde minimum 10% natur som skal være biodiversitetsfremmende
3.4.14 Nye boligudbygningsområder skal sikres en klar adskillelse mod åbent land og bebyggelse skal under hensyn til landskabs-, natur- og kulturværdier tilpasses og integreres i landskabet.
3.4.15 Kystnærhedszonen søges friholdt for bebyggelse. Nye boligudbygningsområder i kystnærhedszonen skal i videst muligt omfang placeres bag eksisterende bebyggelse, således at de åbne kyststrækninger friholdes for bebyggelse.